KAMU-SEN HABER DETAYLAR

EMEKLİLER YOKSULLAŞIYOR


Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir yaptığı yazılı açıklama ile gelir dağılımında yaşanan adaletsizliğe dikkat çekerek ek zam talebinde bulundu.

Özdemir açıklamasını şu şekilde devam etti:

"2021 yılının ilk altı ayı bitmeden memur ve emekliklerimizin maaşını enflasyon hızlı bir şekilde eritti. Yılın ilk üç ayında toplam enflasyon oranı toplu sözleşmede kararlaştırılan %3’ü, %0,67 aştı ve yılın ilk beş ayında oluşan toplam %6,24’lük enflasyon memur ve emeklilerimizin maaşlarını %3,39 daha fazla eritti.

 2020 yılının ilk altı ayında %1,75, ikinci altı ayında %4,36 oranında enflasyon farkı alan memur ve emeklilerimizin aleyhine 2021 yılının daha ilk ayrısı bitmeden % 3,24 oranında enflasyon farkı oluştu ve bu durum memur ve emeklilerimizin şimdiden reel alım güçlerinde ciddi kayıplara sebep oldu. Ayrıca Dönem sonunda uygulanan enflasyon farkı da maaşlardaki erimeyi telafi etmeye ve yaşanan kaybı durdurmaya yetmemektedir. Hal böyle olunca çalışanın ve emeklinin alım gücü her geçen yıl biraz daha azalmakta, geçim sıkıntısı biraz daha artmaktadır.

 Yıllık resmi enflasyonun %17’leri bulduğu dönemde memur ve emeklileri yıllık %6’lık zamma mahkûm etmenin de sosyal devlet anlayışı ile bağdaşan bir yönü yoktur. Bu süreçte yılın ilk çeyreğinde milli gelir %7 büyümüştür. Maaşlarda enflasyonun yarısından daha az bir artış olması bırakın büyümeden pay almayı sıfır zam bile alamadığımızın açık seçik delilidir. Bu durum ülkedeki gelir adaletsizliğini artırmakta, zengin daha zengin olurken dar ve sabit gelirlilerin varlıkları sürekli azalmaktadır. Bu durumu düzeltmenin yolu, gerçek enflasyon, adaletli bir gelir dağılımı, büyüme ve refah payını gözeten bir maaş zammını gerektirmektedir.

Açıkçası; gerçek enflasyon kadar memur ve emekli maaşları artırılmalıdır. Biz dilenci değiliz, sizin verdiğinizde devletin bizden aldığı gelirlerden toplanan hazinedir. Yani sadaka vermiyorsunuz, sadece adil olunuz..."




Haber Grubu: SPOT HABERLER
Ekleyen: Türk Diyanet Vakıf-Sen

YORUM EKLE

E-Posta Adresiniz YayınlanMAyacaktır!!.
Lütfen Gerekli Alanları Doldurunuz..*








Gönder