DİB LIĞIMIZ YETKİSİ OLMADIĞI HALDE YILLARCA CEZA VERMİŞ
S.A DEĞERLİ DİYANET ÇALIŞANLARI, BAŞKANLIĞIMIZIN YILLARDIR DİSİPLİN AMİRLERİ YÖNETMELİĞİ OLMADIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTIR. YÖNETMELİK 22.02.2012 TARİH VE 28212 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR.
BU NE DEMEKTİR DİYECEKSİNİZ?
YILLARDIR BAŞKANLIK MERKEZDEN İLÇE MÜFTÜLÜĞÜNE VARINCAYA (22.02.2012 TARİHİNE) KADAR; BU KONUDA RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN BİR YÖNETMELİĞİN BULUNMAMASI NEDENİYLE YETKİSİ OLMADIĞI HALDE DİSİPLİN CEZALARINI VERDİĞİNİ MEMURLAR NET ORTAYA ÇIKARMIŞTIR. MEMURLAR NET İN YORUMU İSE SÖYLEDİR.
DİYANET`İN, PERSONELİNE VERDİĞİ DİSİPLİN CEZALARI YOK HÜKMÜNDE Mİ?
Diyanet İşleri Başkanlığı Disiplin Amirleri Yönetmeliği 22 Şubat 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı. Söz konusu yönetmeliği eski yönetmelikle kıyaslamak istedik. Ancak mevzuat sisteminde eski yönetmelik bulunmuyordu. Diyanet`in kendi sitesinebaktık. Burada ise sadece Bakan onayıyla yürürlüğe konulmuş bir yönerge ile disiplin işlerinin yürütüldüğünü fark ettik.
22 Şubat 2012 09:01
6 Nisan 2005 tarihli haberimizde "Hangi Yönetmelikler Resmi Gazetede Yayımlanır?" başlığı altında, Resmi Gazetede yayımlanacak olan yönetmelikler konusunu ele almıştık.
Bu haberde; 3011 sayılı "Resmi Gazetede Yayımlanacak Olan Yönetmelikler Hakkında Kanun"un gereğince personele dair tüm yönetmeliklerin Resmi Gazetede yayımlanması zorunluluğuna dikkat çekmiş ve Büro Emekçileri Sendikasının açtığı dava sonrasında "Türkiye İş Kurumu Ek Ödeme Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin" sadece bu nedenden dolayı Danıştay Onbirinci Dairesince iptal edildiğine dikkat çekmiştik.
Diyanet İşleri Başkanlığının 6 yıl önce yaptığımız uyarıyı bugün fark ettiği anlaşılmaktadır. Ancak bu yeni fark ediş, Diyanet İşleri Başkanlığının, bugüne kadar, olmayan bir disiplin yönetmeliğine göre işlemler tesis ederek disiplin cezaları verdiği gerçeğini değiştirmemektedir. Başkanlığın ve müftülüklerin verdiği tüm disiplin cezaları, bu anlamda tartışmalı ve hukuk düzleminde bize göre YOK hükmünde olmalıydı. Diğer yandan, verilen disiplin cezalarına 60 gün içinde dava açılması zorunluluğundan dolayı, bugüne kadar dava açmamış olanlar için yapılacak bir şey yoktur. Ancak 22 Şubat 2012 tarihinden geriye doğru 60 gün içinde hakkında bir disiplin soruşturması açılmış personelin, söz konusu disiplin cezasına dava açarken sadece bu gerekçeyi belirtmiş olması dahi, bize göre, işlemin iptal nedeni olacaktır.
GENEL MERKEZİMİZİN BU KONUDA HUKUKİ BİR ARAŞTIRMA YAPTIRMASI YERİNDE OLACAKTIR.