KURBAN BAYRAMI BİRLİĞİMİZİ PEKİŞTİRSİN

27 Haziran 2023
KURBAN BAYRAMI BİRLİĞİMİZİ PEKİŞTİRSİN

Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, 28 Haziran 2023 Çarşamba günü başlayacak Kurban Bayramı nedeniyle yazılı açıklamada bulundu:

“6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşadığımız depremin ardından, ilk Kurban bayramını idrak edeceğiz. Bayramın, başta depremden etkilenen vatandaşlarımız olmak üzere, milletimize huzur, birlik ve kaynaşmaya vesile olmasını diliyorum” diyen Ünal açıklamasına şöyle devam etti;

“Kurban, Allah’ın rızâsını kazanma ve isteğine boyun eğme gayesiyle kesilir. Unutulmaması gereken ise, kesilen kurbanların etlerinin değil, takvamızın yani Allah’a karşı gelmekten sakınmamızın Yüce Allah’a ulaşacağıdır.

Kurban, Allah’ın bizlere verdiği sayısız nimetlerden dolayı bir şükür anlamını da ifade eder. Kurban kesiminde Müslümanların, Hz. İbrâhim ile oğlu Hz. İsmâil’in Allah’ın buyruğuna mutlak itaati hatırlamasıdır.

Kurban; sabrın, teslimiyetin ve sadakatin göstergesidir. Karşılaşılan meşakkatlerin, sıkıntı ve dertlerin bayram nedeniyle giderilmesidir. Aileler, arkadaşlar, dostlar uzaklarda olsa da, kucaklaşma olmasa da samimiyetle gönülden birlikte olabilmektir.

Kurban; yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik anlayışını diri tutar. Durumu iyi olan ile olmayanı birleştirir. Sosyal adaletin oluşmasını sağlar. Günlerce, belki aylarca evine et girmeyen aileleri görüp gözetmektir. Onların belli zaman diliminde de olsa, yemeklerinde kurban etini tatmalarını sağlar.

Sadece ve sadece Allah’ın rızâsı için, başkalarıyla paylaşmayı, onların derdine ortak olmayı öğretir. Dünyanın ve dünya malının bir emanet ve geçici olduğunu hatırlamamızı sağlar. Cimriliğin ve sadece kendini düşünmenin yanlışlığını ortaya koyar.

İslam, bütün canlıların bizlere emanet olduğunu ve onlara eziyet edilmemesi gerektiğini bildirmektedir. Bu anlayışla ve ibadet olan kurban da, kurbanlık hayvanlara asla eziyet edilmemelidir. Ehil kişilerce kesilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması önemlidir. Aynı zamanda temizliğe azami dikkat edilmeli, kurban derilerinin ve sakatatlarının da ne olduğu belli olmayan kişi ve yerlere verilmemesi önem arz etmektedir.

Kurban bayramı vesilesiyle, depremden etkilenen vatandaşlarımızla, daha çok paylaşmanın, yardımlaşmanın ve dayanışmanın sağlanması önemlidir.

Bayram sevincinin gönül coğrafyamızda, Doğu Türkistan’dan Filistin’e kadar bütün İslam aleminde gerçekten yaşanmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Milletimize hizmet eden bütün Diyanet çalışanlarımıza kolaylıklar diliyorum.

Bu duygularla, kıymetli üyelerimizin, Diyanet ve Vakıflar çalışanlarımızın, aziz şehitlerimizin kıymetli ailelerinin, kahraman gazilerimizin ve yakınlarının, Türk milletimizin ve İslam âleminin Kurban Bayramını tebrik ediyorum.”

Bu haberi paylaş: