HABER DETAYLARI

AŞURE GÜNÜ KARDEŞLEĞİMİZİ PEKİŞTİRSİN, BOLLUK VE BEREKETE VESİLE OLSUN


Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal; “Paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin, bolluk ve bereketin simgesi olan Aşure Günü’nü Muharrem ayının 10. günü olan 16 Temmuz 2024 Salı günü idrak etmiş olacağız” diyerek şunları söyledi:

“Milletimiz, aşure kazanında çeşitli tatlardaki besinlerin bir araya gelerek, güzel bir lezzetin ortaya çıkması gibi, beraber yaşamayı ve birlik olmayı başarmıştır. Bütünlük içerisindeki farklılıkların, zenginlik olarak kabul etmiş ve diriliği ve iriliği sağlamıştır.

İçerisinde Aşure gününü barındıran Muharrem ayı, hem İslam tarihi hem de insanlık tarihinde önemli bir yer tutar.

Muharrem ayı, Sevgili Peygamberimiz’in (sas) torunu Hz. Hüseyin’in ve çoğu Ehl-i Beyt mensubu 70’den fazla insanın siyasi ihtiraslar uğruna Kerbela’da şehid edildiği aydır. Bu acı, asırlar geçse de unutulmayacak ve hafızalarda kapkara bir gün olarak hep hatırlanacaktır. 

Sevgili Peygamberimiz’in (sas) “Cennet çocuklarının efendisi” diye övdüğü Hz. Hüseyin efendimizi şehit edenler de vicdanlarda mahkum edilmiştir. Kerbela’da yaşanan bu zulüm sonucunda Muharrem ayı, hüzün ayı olmuştur.

İnsanlık, geçmişin acı olaylarından ibret ve ders almamıştır. Dün yapılan vahşetler ve mazlumlara karşı işlenen zulümlerden vaz geçilmemiştir. Bugün dünyanın çeşitli yerlerinde, asırlar öncesinden daha da şiddetli bir şekilde, zulüm, kan ve gözyaşı artarak devam etmektedir. Gazze ve Doğu Türkistan bunun en canlı örnekleridir.

Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah’ın (cc) “Müminler ancak kardeştirler.” buyurmuştur. Sevgili Peygamberimiz (sas) “Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun” sözleriyle bizlere, kardeşliğimizi pekiştirmemizi ve birliğimizi kuvvetlendirmemizi bildirmektedir.

Bu anlayışla, Türk Milleti olarak hem mutlu günümüzde, hem de tasada bir olmayı başarabilmiş bir milletiz. Ecdadımızın bizlere emanet ettiği cennet vatan Türkiye’mizde, şehit kanlarıyla sulanmış ay yıldızlı al bayrağımızın gölgesinde, hür bir şekilde beraberce yaşayabiliyoruz.

Ülkemizi, milletimizi, gönül coğrafyamızı ve İslam alemini birbirine düşürecek, bölüp, parçalayacak, fitne ve fesada sebep olabilecek her türlü işlerden uzak durulmalıdır. Aynı, Aşureyi oluşturan nimetler gibi, beraberce güzel bir lezzet ortaya çıkarabilmeliyiz. Birlikte olmanın, beraber yaşamanın, aynı duyguları paylaşmanın rahmete, aksinin azaba vesile olacağı unutulmamalıdır.

Kerbela acısını yaşayan topraklarda ve Müslüman nüfusların çok olduğu coğrafyada, yeni kerbelaların olmaması için azami özen gösterilmelidir.

Muharrem ayı ve Aşure günü, sevginin, birbirini anlamanın, saygının, hoşgörünün, paylaşmanın, farklılıklarla birlikte yaşayabilmenin zamanı olmalıdır. Bir, iri ve diri olmak için her türlü tedbirleri alabilmeliyiz.

Aşure gününde; başta cennet çocuklarının efendisi Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitleri ile canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet, şükran ve dualarla anıyorum. Milletimiz, ülkemiz, gönül coğrafyamız, İslam alemi ve insanlığın esenlik içerisinde ve huzurlu bir şekilde yaşamasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”




Ekleyen: Türk Diyanet Vakıf-Sen

YORUM EKLE

E-Posta Adresiniz YayınlanMAyacaktır!!.
Lütfen Gerekli Alanları Doldurunuz..*








Gönder