HABER DETAYLARI

İLK DİYANET İŞLERİ REİSİMİZ RİFAT BÖREKÇİ`Yİ DUALARLA ANIYORUZ


Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Diyanet İşleri Başkanı olan Mehmet Rifat Börekçi hocamızı, Ankara Cebeci Asri Mezarlığında bulunan kabri başında dualarla andık.

Merhum Rifat Börekçi hocamız, 29 Kasım 1860 yılında Ankara’da doğmuş, ilk ve orta tahsilini Ankara’da yapmıştır. 25 Kasım 1908 tarihinde de Ankara Müftüsü olan hocamız, 1911 yılında bir süre Sivrihisar Kaymakamlığı görevini de vekâleten yürütmüştür.

Milli Mücadelemizin ilk günlerinde Ankara’da “Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti”ni kurarak, başkanlığını yapmıştır.

İstiklal ve istikbal mücadelemizde, her türlü yokluğa rağmen, vatan ve millet düşmanlarıyla mücadelede Mustafa Kemal Paşa’nın en yakınında ve yanında olmuş, maddî-manevî her türlü desteği vermiştir.

Hürriyet mücadelesine desteği sebebiyle, İstanbul Hükümeti tarafından 1920 yılında Ankara Müftülüğünden azledilmiş ve idama mahkûm edilmiştir.

Ankara Hükümeti ise merhum Rifat Börekçi hocamızı hemen müftülük görevine iade etmiştir.

Merhum Rifat Börekçi hocamız, 04 Nisan 1924 tarihinde başladığı Diyanet İşleri Başkanlığı görevini, vefat ettiği 5 Mart 1941 tarihine kadar sürdürmüştür.

Diyanet İşleri Başkanlığımızın 100. kuruluş yılını büyük bir gururla kutlarken, ilk Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Rifat Börekçi hocamızı saygı, şükran ve dualarla yad ediyoruz.

Ruhu şad, mekanı cennet olsun.




Ekleyen: Türk Diyanet Vakıf-Sen

YORUM EKLE

E-Posta Adresiniz YayınlanMAyacaktır!!.
Lütfen Gerekli Alanları Doldurunuz..*








Gönder