BASINDA TDVS

"Avrupa`nın tutumu Yunan`ı şımartıyor"

Ülkedeki Müslüman Türklere yönelik zulmüne devam eden Yunanistan, bu yıl da Selanik yakınlarında yaşayan bine yakın Türk’e bayram namazı izni vermedi. Cenazelerini yüzlerce kilometre uzaklığa defnetmek zorunda bırakılan Türkler, durumdan muzdarip. Türk Diyanet Vakıf-Sen “AB’nin zulme göz yumması Atina’yı iyice şımartmaktadır” dedi.

Yunanistan’ın ülkedeki Müslüman azınlığa yönelik baskıcı tutumu devam ediyor. Selanik yakınlarında yaşayan bine yakın Türk, yargı kararına rağmen bu yıl da bayram namazı kılamadı. Öte yandan, bölgedeki Türk nüfusu cenazelerini yüzlerce kilometre uzaklıktaki mezarlığa defnetmek zorunda kalıyor. Yunanistan’ın Müslümanlara karşı uyguladığı zulüm, STK’lar tarafından tepkiyle karşılandı.

“İnsanlık suçu”

Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, “Yunanistan özellikle Batı Trakya Türklerinin eğitim ve din alanındaki taleplerine olumsuz tavır takınmakta. Son olarak en önemli bir hak olan ibadet etme haklarına dahi kısıtlama getirmekte. Soydaşlarımız Kurban Bayramı namazlarını dahi kılamamışlardır. Avrupa’nın göbeğinde AB üyesi bir ülkenin en temel hak olan ibadete dahi müsaade etmemesi tek kelimeyle insanlık suçudur. Yunanistan makamları bu ayrımcı ayrıştırıcı ve kendi vatandaşları olan Türk toplumuna karşı dışlayıcı tutumundan bir an önce vazgeçmelidir. İnsanların hele ki biz Müslümanların en çok önem verdiğimiz mezarlarımızın dahi ikamet ettiğimiz alanların yakınlarına değil de kilometrelerce uzaklara defnedilmesi asla kabul edilemez. Batı Trakya Türk toplumu hem ibadet hem de eğitimle ilgili derneklerini kurmalarıyla ilgili yerel ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden aldıkları kararlar olmasına rağmen, Yunan makamlarının bunu uygulamadığını görmekteyiz. Sözde medeni Avrupa’nın bu insan hakları ihlallerine göz yummaları Yunanistan’ı iyice şımartmaktadır. Türk milleti olarak batı Trakya’daki soydaşlarımızın her daim yanlarında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. İnsanca yaşayacakları, camilerini okullarını rahatça yapabilecekleri ve özgürce ibadetlerini yerine getirecekleri zamana kadar mücadelemiz desteğimiz devam edecektir” dedi.

YENİAKİT GAZETESİ – 16.07.2022


Ekleyen: "Avrupa`nın tutumu Yunan`ı şımartıyor"